Klicka här för övergripande information om våra kurser
Aktuella datum för våra föredrag & clinics:
Utöver våra schemalagda föredrag ovan så har vi även en del förinspelade föredrag som du kan lyssna på när det passar dig. Du hittar våra förinspelade föredrag och övriga onlinekurser här.
Föredrag/teorikurser och clinics om hundar och hundträning
Vill du lära dig mer om hundar och hundträning? Då ska du delta i något av Glada Jyckars föredrag/teorikurser och clinics!
Alla våra föredrag hålls i en öppen och lättsam anda med stort fokus på att väcka tankar, funderingar och intresse. Alla rekommendationer och tips utgår från mjuka träningsmetoder och positiv förstärkning, samt stor respekt för hunden som individ. Det finns gott om utrymme för att ställa frågor och diskutera olika frågeställningar inom respektive ämne.
På våra clinics har vi med några utvalda hundar som vi använder för att demonstrera temat med praktiska övningar. Alla som deltar på clinicen får anmäla intresse för att låta sin hund vara med som visningshund, men det är föredragshållaren som avgör vilka hundar som får deltaga så att vi får en bra och blandad mix av olika personligheter och beteenden.
Här är följer några exempel på föredrag som vi håller regelbundet:
Fem nycklar till ett harmoniskt hundliv
Detta föredrag hålls av hundpsykolog Kicki Fellstenius och är baserade på de erfarenheter hon samlat på sig genom åren i sitt arbete med tusentals hundar och hundägare på kurser och privatträning. Det finns inga universallösningar när det gäller hundträning, men det finns några generella nycklar som gäller oavsett om du vill lära din hund något nytt eller om du vill lösa ett problem. Du får kunskap om de generella nycklarna och om vad som krävs för att få en harmonisk hund som fungerar bra i vardagen och lyssnar när det behövs! Praktisk inlärningsteori varvas med konkreta exempel på förhållningssätt och övningar som leder er i rätt riktning. Vi löser ett antal ”utmaningar” med hjälp av nycklarna och målet är att du själv får de verktyg du behöver för att kunna hitta rätt väg framåt för dig och din vovve, oavsett om det handlar om att lära hunden något nytt eller bli av med ett problem. Föredraget hålls i en lättsam ton och med glimten i ögat. Nycklarna åskådliggörs med många specifika exempel som de allra flesta kan känna igen sig i. Föredragen riktar sig både till blivande, nyblivna och gamla inbitna hundägare.
Är din hund lycklig? Ta hänsyn till hundens behov
På det här föredraget fördjupar vi oss i hundens behov. Vi tittar närmare på vad som krävs för att din hund ska må bra och för att ni ska ha bästa möjliga förutsättningar att leva tillsammans i harmoni. Konkreta tips och råd på hur du kan höja livskvaliteten för din hund varvas med bakgrundsinformation kring hundens ursprung och behov. Genom att tillgodose hundens behov på bästa sätt så ökar möjligheten att nå fram med den träning som görs.
Med fokus på belöningen
På det här föredraget fördjupar vi oss i temat belöning, som är en viktig del av hundträningen. Genom rätt typ av belöning och rätt belöningsteknik kan du öka effektiviteten i din träning och lättare uppnå dina mål. Vi diskuterar olika typer av belöningar, tidpunkten för belöning, belöningsplacering, regelbunden/oregelbunden belöning, hur man använder godis som belöning utan att hunden blir godisfixerad, hur man får hunden att lyssna även när man inte har godis i fickan, vad det är för skillnad på muta och belöning, och mycket annat.
Harmoniska hundmöten
På föredraget ”Harmoniska hundmöten” får du kunskap och verktyg för att skapa harmoniska möten med andra hundar i vardagen. Du får kunskap om varför det ofta blir spänt i hundmöten, särskilt när hundarna är kopplade, och hur du ska göra för att undvika detta. Föredraget passar både dig som upplever problem med hundmöten och dig som vill jobba förebyggande för att undvika att problem uppstår i framtiden.
Antijakt och jaktkontroll för din hund
Har du en hund som är intresserad av jakt och slutar lyssna på dig vid syn, doft eller ljud från en kanin, fågel, rådjur eller annat vilt? Då är detta föredraget för dig! På Antijakt-föredraget får du förståelse för hundens jaktintresse och kunskap kring hur du kan träna hunden i riktning mot att kunna vara lös i skog och mark.
Hundens jaktintresse är ett naturligt beteende och föredraget handlar inte om att bli av med intresset, utan snarare om att hitta verktyg för att hantera och kanalisera det. Hundens jaktintresse intensifieras ofta i ettårsåldern och det bästa är att jobba förebyggande innan det vuxit sig för starkt. Därför är detta föredrag även intressant för dig som har en ung hund som ännu inte börjat jaga på egen tass.
Efter kursen avgör du själv om du vill träna på egen hand, med hjälp av privatlektioner eller om du vill gå en gruppkurs i antijakt.
Fyrverkeri- och ljudrädsla
Nyår med alla sina smällare och fyrverkerier återkommer år efter år! För många hundar och hundägare är detta den absolut värsta tiden på året! Hos många sitter rädslan och ljudkänsligheten i långt efter nyåret och den tenderar att bara bli värre med åren. Dessutom utsätts vi och våra hundar för smällare och fyrverkerier även under andra delar av året. Med rätt träning går de flesta hundar att hjälpa, men det tar tid! För att få full effekt av träningen bör du börja långt innan nästa nyårsafton (helst ett år i förväg). På detta föredrag får du tips och råd om hur du kan lägga upp träningen, men också hur du kan hjälpa hunden att hantera smällare, fyrverkerier och andra ljud så bra som det går tills träningen är slutförd. Föredraget lämpar sig även för dig som vill få tips och råd om hur du kan förebygga för att undvika att hunden utvecklar ljudrädsla i framtiden (vilket självklart ger det allra bästa resultatet).
Ensamhetsträning & separationsångest
Blir din hund orolig när du lämnar den ensam hemma? Tassar den efter dig vart du än går i hemmet? Har du svårt att ta hjälp av en hundvakt för att vovven blir orolig om inte just du är nära? Eller vill du helt enkelt lära dig mer om ensamhetsträning i förebyggande syfte? Då är föredraget ”Ensamhetsträning & separationsångest” en bra start för dig.
Föredrag/clinic: Hundspråk och hundbeteende
På clinicen ”Hundspråk och hundbeteende” går vi igenom de teoretiska grunderna kring hundens språk, samt arrangerar ett antal hundmöten med hjälp av verklighetstrogna tyghundar. Vi kan även filma mötena och titta på dem och diskutera i efterhand.
Bland alla som anmält sig till föredraget/clinicen får de som vill anmäla intresse för att ta med sin hund som visningshund. Föredragshållaren bestämmer vilka hundar som kommer få vara med som visningshundar så att det blir en bra blandad mix av hundpersonligheter och beteenden. Både vuxna hundar och valpar är välkomna, dock inte hundar med aggressiva beteenden eller andra hundar med större utmaningar (men hör av er om ni vill boka in privatlektioner på samma tema).
Fler föredrag:
Vi håller även regelbundet föredrag i följande ämnen:
- Hantering och kloklippning
- Blyga och försiktiga hundar
- Aggressiva beteenden
- Kopplingen mellan smärta och problembeteenden
- Miljö och socialiseringsträning
- Mindfulness för hundälskare
- Berikning